Marjolein Vermeeren
Flutist & Conductor

Biografie 

Marjolein Vermeeren (1991) is vanaf februari 2018 fluitiste bij het Gothenburg Symphony Orchestra/Nationaal Orkest van Zweden. In mei 2022 maakte ze haar succesvolle debut als professioneel dirigent bij Göteborg Wind Orchestra, sindsdien heeft ze meerdere malen als gastdirigent met dit orkest gewerkt. In het seizoen 23/24 keert ze terug als dirigent bij Göteborg Wind Orchestra en Östgötamusiken (Nordic Wind Ensemble) en maakt ze haar debut bij de Royal Swedish Navy Band, Gotlandsmusiken en Helsingborg Symphony Orchestra. In 2025 maakt ze haar debut med Norrköping Symphony Orchestra.

Als freelance fluitiste speelt Marjolein regelmatig met LUDWIG, het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast speelt ze ook met Het Orkest van het Oosten, Amsterdam Sinfonietta en Antwerp Symphony Orchestra. 

Marjolein studeerde orkestdirectie privé bij Glenn Mossop. Ze werd uitgenodigd om deel te nemen aan de masterclass voor jonge dirigenten bij GSO in 2020 en volgde enkele masterclasses via Dirigentlöftet in Oslo, onder andere bij The Royal Swedish Army Band. Een jaar later werd ze aangesteld als dirigente in de afdeling Educatie voor Kinderen en Jongeren.

Marjolein behaalde haar Master of Arts diploma  met 'distinction' aan de Royal Academy of Music in Londen waar ze fluit studeerde bij Karen Jones en William Bennett, piccolo bij Patricia Morris en traverso bij Lisa Beznosiuk. Ze kreeg de ‘DipRAM Award for an outstanding final recital’ en recent kreeg ze ook de eervolle vermelding 'Associate of the Royal Academy of Music (ARAM), for former students who have distinguished themselves in the profession'. 

Voordat ze naar Londen ging voor haar master studie heeft ze aan het Fontys Conservatorium in Tilburg een dubbel bachelor diploma behaald in fluit en HaFa-directie. Daar studeerde ze fluit bij Leon Berendse en Edith Van Dyck en HaFa-directie bij Hardy Mertens en Louis Buskens. Aan ditzelfde conservatorium gaf ze ook les als assistent docent fluit vanaf september 2017 totdat ze naar Zweden vertrok. 

Als orkestlid van LUDWIG nam ze samen met sopraan en dirigente Barbara Hannigan in september 2016 een cd op met de titel 'Crazy Girl Crazy'. Deze CD won een Grammy Award (2018) in de categorie 'Best Classical Solo Vocal Album'. Dit leidde tot een grote tournee door Europa.

Tijdens haar studie deed ze ervaring op in diverse orkesten op de Royal Academy, het studentenorkest Arch Sinfonia in Londen, het Nationaal Jeugd Orkest en het Euregio Jeugd Orkest in Nederland. 

Marjolein was totdat ze naar Zweden verhuisde ook dirigente van de JeugdUnie in Sevenum en Harmonie-Orkest Noord-Limburg. Ze arrangeert regelmatig voor harmonie orkest maar ook voor projecten van NedPhO-GO of voor het Nederlands Kamerorkest (een educatieve voorstelling in samenwerking met Oorkaan).

Marjolein maakte deel uit van het, in 2015 opgerichte Nederlandse fluitsextet, 6Sense. Met dit sextet speelde ze concerten en festivals in binnen- en buitenland, zoals het La Côte Flute Festival in Zwitserland, het Flautissimo Festival in Rome, het Adams Flute Festival en het Grachtenfestival in Amsterdam. 6Sense speelt ook regelmatig concerten met Emily Beynon, solofluitiste van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Naast de moderne fluit heeft ze ook een grote passie voor de piccolo en traverso. Ze won de Jonathan Myall Piccolo Prize 2015 op de Academy. Met de traverso maakte ze deel uit van het gezamenlijk barok orkest van de Royal Academy in Londen en de Juilliard School in New York. Dit orkest werd gedirigeerd door Masaaki Suzuki en ze traden op in New York, Boston, Leipzig en Londen.

Marjolein groeide op in Sevenum, Limburg, bij de Koninklijke Harmonie Unie. Ze is nog steeds lid van deze harmonie en wanneer ze in Nederland is, is ze op maandagavond daar te vinden